afstemmen

Afstemmen is:

Op de juiste toonhoogte brengen, 

Op de juiste frequentie instellen,

Ervoor zorgen dat alles goed bij elkaar past

Afstemmen, de stemming veranderen, aanpassen. Dagelijks ben je aan het afstemmen, in de ochtend op de komende dag, op je activiteiten, hoe je je kleed. Je stemming heeft veel invloed op het verloop van de dag. Meestal sta je daar niet bij stil.

Bij het bespelen van een muziek instrument stem ik juist bewust af. Bij de framedrum span ik het vel zo, dat mooie klanken ontstaan. Bij de fluit is het heel anders, zij wordt in elkaar gezet en ik stem mezelf af via mijn ademhaling en mijn lichaam. Wat in de muziek zo bewust gedaan word, is in het dagelijkse leven meestal onbewust.

Hoe stem je jezelf af met de wereld, de medemens en de situatie. Je lichaam is je klankkast; je strottenhoofd is als het vel van een trommel, alles is doorweven met de adem. Als het goed afgestemd is gaat het klinken. Het goed afstemmen helpt je de energie tijdens de dag te houden en moeilijke situaties beter aan te kunnen gaan.

Het stemmen op zich is al een heel mooi proces. Luisteren vanuit de stilte, bewust worden wat er in en om je heen speelt, wie je bent. Je grondtoon vinden. Daarna het afstemmen op de ruimte om je heen, de situatie, de mensen. En nu het bespelen, genieten van de trillingen en de interacties.

Het kan zijn dat je in een situatie terecht komt die je niet prettig vindt. Het is jouw reis, jouw pad die je zelf moet gaan en zelf creëert. Er zijn haltes op je levensreis waar je eerst moet kijken waar je terecht bent gekomen, je staat misschien in the middle of nowhere. Kan je genieten van deze stilte, deze onzekerheid? Of zoek je gelijk houvast, iets bekends en een gewoonte waarop je kan teruggrijpen? Dat kan stress en verstoring veroorzaken.

Wat gebeurt er eigelijk? Eerst reageert je adem, die gaat vastzitten, óf in de inademing óf in de uitademing. Je lichaam gaat er op reageren met spanning en je stem knijpt. Je kent waarschijnlijk wel het gevoel van een brok in de keel.

In een orkest stem je instrumenten op elkaar af. Instrumenten worden in Hz gestemd, hebben we verschillende stemmingen bijvoorbeeld 440Hz en 442Hz dan ontstaat wrijving. Dit is te vergelijken met het terechtkomen in een ongekozen situatie. Je kan je verzetten, dat is als de viool anders gestemd is dan de fluit, dan wrijft het. Stem je op dezelfde frequentie af, schep je een ordening en krijg je een mooie samenklank.

Heb je hulp nodig om je balans weer te vinden? Kijk naar mijn aanbod “stem jezelf”. Samen zoeken we naar mogelijkheden om de adem-stem-lichaam balans te vinden dat je met goede energie verder kunt. Hoe je de wereld ontmoet begint bij jezelf.

Categorieën: Blogstemexpressie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *