Begeleiden, ge-leiden, leiden; Begeleiden op een stukje van je weg.

 

foto Inez Pleizier

Laatst mocht ik een mooie opdracht uitvoeren. Met mijn muziek heb ik een kennis begeleid in de laatste fase van zijn leven. Evenzo was ik aanwezig met mijn muziek toen hij over de drempel ging. De familie vroeg om muziek tijdens zijn uitvaart. Dit was eerder al met hem afgesproken.

Voor de verschillende levensfasen hebben we er muziek bij gezocht. Het werd een mooi geheel. Met mijn fluitmuziek mocht ik de familie en de kist begeleiden tot het crematorium. Een opdracht die me ontroerde.

Wat betekende de muziek in de verschillende stadia van mijn begeleiding?

  • In eerste instantie was het een muzikaal gesprek tijdens een moeilijke periode in het leven. Woorden kom je te kort, emoties kunnen heftig zijn. Met muziek kan je net een stuk verder komen en vrede op de weg krijgen.
  • Het tweede deel tijdens de uitvaart was de muzikale omlijsting van het levensverhaal. Verschillende periodes met passende muziek erbij. Het verhaal kreeg meer leven en de mensen meer ruimte voor hun eigen gedachten en emoties.
  • In het laatste deel, spelen tijdens het wegbrengen, kreeg het lopen, de weg door de muziek een geconcentreerde, mooie sfeer. Door de muziek kon iedereen makkelijker in het moment te blijven.

Muziek kan verschillende betekenis hebben in het leven en rond de dood. Mijn werk is het, mensen te begeleiden in moeilijkere perioden. Tijden waar je iemand kunt gebruiken die naast je loopt en met je meedenkt. Mijn insteek is de sfeer die gecreëerd wil worden, de mensen en de ruimte waarin het plaats vindt. Samen iets creëren, zó dat een moment, een moeilijke situatie een mooie herinnering kan worden en een plaats krijgt op de weg die afgelegd wordt.

 

 

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *