Verhalen scheppen verbinding

Het bos is nu prachtig. De bladeren, het groen, het licht van de zon schijnt er doorheen. Zie je het voor je? Er ontstaat een verbinding tussen alle bomen en struiken. De verticaliteit van de stammen verbindt zich met de horizontale lijnen van de takken met hun bladeren.

De afgelopen weken ging ik regelmatig wandelen in het bos. Eerst stond iedere boom voor zich, ze kwamen omhoog uit de grond die nog vol lag met bruine bladeren van het afgelopen seizoen. De stammen rekten zich naar boven, de zon speelde met licht en schaduw rond de boomstammen en takken. Een gevoel van diepe rust en stilte overkwam mij. Ik voelde me in de verticaliteit zoals een wandelende boom.

Lees verder

Resoneren – communiceren

Laatst was ik aan het repeteren. Ik speelde de gong en liet me leiden door de trillingen en de klank. Ik pakte mijn frame-drum en hield ze vlak bij de gong. De trillingen van de gong, vormden een klank in de trommel, het vel ging nog meer vibreren. De trommel resoneerde mee. Ik hoorde de klank van de gong in de trommel weerklinken.Het volgende experiment deed ik met mijn stem. In de ruimte tussen de gong en de trommel liet ik mijn stem klinken. Laag en hoog, met boventonen en zonder, de trillingen versterkten zich heel verschillend. Mijn stem, de gong en de trommel resoneerden heel bijzonder samen, er ontstond een geheel. Dit was niet bij alle klanken. Als ik goed inzoomde was het “wauw” het ultieme gevoel van samen er zijn. 

Wat in mij opkwam was communiceren. De instrumenten communiceerden met elkaar en met mij. Hoe functioneert dat tijdens communicatie tussen mensen en in de wereld?

Lees verder

Serendipity

Serendipity is het Engelse woord voor serendipiteit, wat betekent het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders.

 

Je hebt het zeker al eens meegemaakt, je loopt door de stad, denkt nergens aan en plotseling sta je tegenover een vriend die je al langer wilde spreken. Of je bent hard op zoek naar iets en komt met iets heel anders naar huis. Iets wat heel belangrijk is. Dat is serendipity. Een toeval die geen toeval is iets en wat je wel toe valt.

 

Sinds een paar maanden sluit ik regelmatig aan bij een online serendipity cirkel. Ik werd uitgenodigd door een vriendin en wist niet wat me te wachten stond. Ik was nieuwsgierig en deed mee. Op afgesproken tijd, de computer klaarzetten en inloggen, in de “virtuele ruimte” elkaar ontmoeten. Grappig, ik kan de foto’s van de mensen op mijn computer zo ordenen alsof ze in verschillende verdiepingen van een gebouw staan. Het is net zo als in een appartementencomplex. Je bent met elkaar verbonden en toch niet in de zelfde ruimte.

Lees verder

Heb je tijd of neem je tijd?

Tijdens de jaarwisseling was ik in de provincie Groningen, achter de dijk aan de Waddenzee. Heerlijk rustig, verbonden met de natuur. Tijd speelde geen grote rol, beleven en er zijn was belangrijk. Tijdens de jaarwisseling dan toch even, kijken op het horloge ………. ja, het jaar is afgelopen, 2018 begint. Een periode van tijd hebben, invullen en laten gaan.

Tijd heeft af en toe iets oneindigs. Als we het niet indelen in uren, dagen of maanden is het een vrijheid, een vierde dimensie.

Hoe is dat in het dagelijkse leven?

Lees verder

Kerst

 

In mijn jeugd in Zwitserland, ging bij ons thuis de deur van de “kerstkamer” pas open als de boom helemaal mooi opgetogen klaar stond. In de donkere kamer verspreidde zich het warme licht van de echte kaarsen in de boom. De kerstbollen weerspiegelden het licht.

Ik voel nog hoe ik naar binnen mocht en versteld stond over de schoonheid van de boom en de bijzondere sfeer in de ruimte. Versteld staan, “staunen”, dat is wat een kind nog zeer goed kan en wat we als volwassenen toch een beetje hebben afgeleerd. “Oh ja, dat ken ik…, zo is dat…, na ja…… we hebben snel een antwoord klaar. Versteld staan, “staunen” is met een emotie verbonden, we zijn misschien eerst verrast, kunnen wat we meemaken niet begrijpen, krijgen een innerlijke onrust. Laten we deze emotie toe, kunnen we van binnen uit ageren, verbonden met onze kern. Versteld staan houdt voor mij altijd in dat je kort stil staat en helemaal opneemt wat er gebeurd. Vanuit dit moment kan een vraag ontstaan en de mogelijkheid iets nieuws te leren.

Ik wens dat jullie in de komende tijd versteld kunnen staan van dingen, met verwonderende ogen kunnen kijken en opgaan in de natuur en de natuurlijke processen van het jaar.

rust en filosoferen

Het voorjaar is er weer, de natuur ontwaakt! We hoeven er niets aan te doen. We mogen ons verwonderen, nieuwsgierig kijken, ruiken en luisteren. Er openbaart zich van alles. De zon lokt naar buiten. We zetten onze deuren open in huis en in onszelf en laten de frisse voorjaarslucht naar binnen. Een nieuwe verbinding ontstaat, binnen en buiten begroeten elkaar. Geniet van de prikkels, neem ze op en laat ze werken.


Lees verder

Aandacht

Januari 2017 is voorbij. Tussen kerst en oud en nieuw heb je de heilige nachten; de helende nachten ook genoemd.
Ik heb me voorgenomen veel de natuur in te gaan en aandacht te schenken aan wat er om me heen is. Waar begint de natuur? In je tuin,  bij de voordeur, de straat of pas in het bos. Ik wandelde langs de IJssel, het was al donker, rechts van me de straat de lichten van de auto’s, links de donkere IJssel. Dat is wandelen tussen natuur en cultuur.

Als ik de voordeur uitstap sta ik op de stoep naast de straat. De lavendelstruik van mijn buurman ernaast. Iedere keer als ik langsloop en er tegen aan kom komt de geur van lavendel naar me toe. Heerlijk.

Loop ik naar het station kom ik langs een speeltuin, een klein grasveld. Deze natuur bloeit en groeit dicht bij de cultuur. Het is alsof ze wil zeggen, kijk, sta stil, ik ben er altijd.

Wat gaat er gebeuren als we aandacht schenken aan de kleine natuur rondom ons tijdens het dagelijks leven. Wie weet ontdekken we iedere dag iets nieuws? Het ritme van de natuur kunnen we meenemen in ons leven. Het is alles dicht bij elkaar, groei, bloei, vergaan, stil zijn en kracht verzamelen voor een nieuwe beginnend cirkel.

waar zit het stuur?

Waar zit het stuur?

Laatst stond ik op het station te wachten. De trein kwam binnen rijden. Een meisje naast mij vroeg aan haar moeder: “Waar zit het stuur?” De moeder gaf antwoord: “Het stuur zit voor.”

Ja, bij deze trein zat het “stuur” voor, de trein werd getrokken. Het kan ook zijn dat de trein wordt geduwd. Dat komt voor in Zwitserland als het erg stijl omhoog gaat. Af en toe wordt zelfs getrokken en geduwd.

En in ons leven? Worden we getrokken of geduwd of allebei? Waar zit ons stuur?

Je hebt een droom, je ziet wat, je wilt ergens naartoe. Dan word je getrokken, aangetrokken. Het werkt als een magneet. Of je ziet iets, je durft niet echt, je geeft jezelf een duwtje of iemand anders doet dat voor je. Het werkt als een draaideur, je wordt verder geduwd. Wat is prettiger, trekken of duwen? Is er een verschil?

Belangrijk is dat je een verbinding schept. Dat je stuur betrokken is bij het proces van trekken of duwen.  Als er geen verbinding is voelt het zo alsof de kleren te los zitten en er wind doorheen waait. Je kan niet goed uitmaken waar het trekken en duwen vandaan komt. En wat als je van alle kanten getrokken en geduwd wordt? Dat kan liefdevol zijn, helpend of dwingend. Hoe kan je dan je eigen beslissingen nemen, je stuur in de hand houden?

Blijf staan en concentreer je op je standpunt. Waar sta je, wat voel je, wat is je motivatie om iets te doen, waar ligt de aantrekkingskracht, waar je motor? Als je je door niets laat weerhouden, wat is dan je wens?

Dit is waarschijnlijk niet zo gemakkelijk te voelen. Tijdens het begeleiden van mensen ervaar ik iedere keer weer dat werken met de stem een mooie manier is mensen te helpen hun standpunt te herontdekken, kracht te verzamelen een beslissing te nemen en de eigen richting te vinden. Voelen waarom je bepaalde dingen wilt en andere niet, voelen wat je motivatie is en waarom je het leven leeft zoals het voor jou goed is. Je eigenheid aan de wereld toevoegen, stem geven aan wat je te zeggen hebt. Dat is een goede manier de weg te bepalen, standpunt in te nemen en verder te wandelen.

De weg is er, hoe je hem gaat kan je zelf bepalen. Laat je je trekken of duwen? Aantrekken of aanduwen? Een zetje geven om in beweging te komen? Verbind je met je stem laat hem klinken.

Thuis voelen

Laatst heeft me een goede kennis verteld hoe het was toen ze nog niet zo lang in een stad woonde en de eerste keer iemand ontmoette die haar kende, “ja nu voel ik me niet meer zo vreemd in deze stad” zegt ze.

Mijn eigen ervaring kwam naar boven. Vanuit Zwitserland naar Nederland gekomen, ben ik in Deventer gaan wonen. Een vreemde taal, een onbekende stad en geen mensen die ik kende. Wandelen door de straat betekende voor mij; nieuwsgierig alles bekijken en luisteren naar de klanken om me heen. Op een dag dan de eerste ontmoeting met, “hoi Veronika”, ja iemand sprak me met mijn naam aan, iemand die ik al een beetje kende. Ik had een gevoel van vreugde, herkend worden en me thuis voelen.

Wat maakt dan dat we ons thuis voelen? Is het gezien en herkend worden door mensen? De omgeving eigen maken? En waar begint je omgeving, in je stad, in je huis of zelfs in je lichaam? Gaat het van buiten naar binnen of andersom?

Lees verder

Afstemmen

 

afstemmen

Afstemmen is:

Op de juiste toonhoogte brengen, 

Op de juiste frequentie instellen,

Ervoor zorgen dat alles goed bij elkaar past

Afstemmen, de stemming veranderen, aanpassen. Dagelijks ben je aan het afstemmen, in de ochtend op de komende dag, op je activiteiten, hoe je je kleed. Je stemming heeft veel invloed op het verloop van de dag. Meestal sta je daar niet bij stil.

Bij het bespelen van een muziek instrument stem ik juist bewust af. Bij de framedrum span ik het vel zo, dat mooie klanken ontstaan. Bij de fluit is het heel anders, zij wordt in elkaar gezet en ik stem mezelf af via mijn ademhaling en mijn lichaam. Wat in de muziek zo bewust gedaan word, is in het dagelijkse leven meestal onbewust.

Hoe stem je jezelf af met de wereld, de medemens en de situatie. Je lichaam is je klankkast; je strottenhoofd is als het vel van een trommel, alles is doorweven met de adem. Als het goed afgestemd is gaat het klinken. Het goed afstemmen helpt je de energie tijdens de dag te houden en moeilijke situaties beter aan te kunnen gaan.

Het stemmen op zich is al een heel mooi proces. Luisteren vanuit de stilte, bewust worden wat er in en om je heen speelt, wie je bent. Je grondtoon vinden. Daarna het afstemmen op de ruimte om je heen, de situatie, de mensen. En nu het bespelen, genieten van de trillingen en de interacties.

Lees verder