“Er moet eerst orde zijn voor er chaos kan ontstaan, en eerst stabiliteit voordat er iets kan wankelen. Zo kijken kinetische kunstenaars naar structuur. Met structuur kan je ruimte of je blikveld organiseren. ……”  Deze tekst staat bij de tentoonstelling ‘actie – reactie, 100 jaar kinetische kunst’ in de kunsthal in Rotterdam.

Bewegende installaties, schilderijen en objecten met gestolde beweging. Een bewegende installatie laat je reageren, meegaan, er ontstaat een samenspel. Bij een schilderij of object waar de beweging “gestold” is kan je zelf bewegen en zo in interactie komen met het kunstwerk. Het is wat je er zelf mee doet. Net als in het leven is de reactie en hoe je omgaat met de dingen die gebeuren afhankelijk van jou. Jij hebt de keuze.

Een kunstwerk wat mij erg intrigeerde: vier ronde draaiende schijven met spijkers erop, ze draaien met verschillende snelheiden. De lichtinval verschilt. Het is boeiend te zien hoe de stabiele lichtinval bij de ene schijf maakt dat ik eerst niet zie dat de schijf beweegt. Kijk ik naar de schaduw van de spijkers komt de beweging vanzelf te voorschijn.

Vragen komen in mij op. Is het zo als ik denk? Zie ik echt wat ik zie, een ander ziet het toch net anders? Samen kom je verder. Ieder ziet zijn eigen waarheid, reageert vanuit zijn persoonlijke ervaring.

Laatst heb ik een muziekstuk gecomponeerd bij een schilderij. Actie – reactie, het schilderij bracht mij in beweging om muziek op te schrijven, te creëren. Door mijn muziek komen de luisteraars in een nieuwe beleving,  komen ze op nieuwe gedachten. Het schilderij begint te leven. Iedereen krijgt een eigen verhaal erbij. Twee reacties die ik al kreeg: Bij de een begon de danser te bewegen, de ander wachtte dat de deur dicht ging, wat niet gebeurde waardoor ze onrustig werd.

Nieuwsgierig? Luister hier

Hoe word jij meegenomen in de muziek en het schilderij? Ontstaat er een verhaal?

Wat mij weer duidelijk werd bij de tentoonstelling en het maken en delen van deze muziek, ieder mens is uniek, neemt waar vanuit zijn ervaringen, zijn belevingen. Ieder mens heeft zijn waarheid. Je geeft iets in de wereld en weet niet wat je terugkrijgt of hoe het verder gedragen wordt. Dat maakt communicatie niet altijd makkelijk, wel interessant. Laat ons goed luisteren, open blijven en bewust zijn dat iedereen zijn waarheid met zich meedraagt, dat brengt ons dichter bij elkaar.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *