“De muziek zit in de lucht, ik ben alleen op aarde om de noten op te schrijven”. Dit is een uitspraak van Beethoven.

Laatst had ik een leerling voor zang. We zingen verschillende liederen. De woorden kan hij niet altijd onthouden, de melodie pakt hij makkelijker op. Met veel plezier gaat hij improviseren. Geen moeite tonen op te pakken, de muziek is er. Zelf zegt hij, ik weet niet waar het vandaan komt. We hadden het erover, de muziek hangt in de lucht. Dan kwam ik later de uitspraak van Beethoven tegen.

Af en toe hoor je een lied in de ochtend of ergens tijdens de dag. Het blijft hangen. Ja waar hangt het dan? In de lucht, om je heen of zelfs in je? Als je rustig kunt zijn en luisteren naar je stem van binnen, kan vanzelf een muziek bij je opkomen. Een muziekstuk dat je al langer kent of juist eentje die je zelf ter plekke verzint. Hoe mooi kan dat zijn en het geeft voldoening en plezier. Je hoeft er niet over na te denken. Laat het gewoon ontstaan en komen. Vanuit de rust en de stilte ontstaat de mooiste muziek.

Hoe kan je het bevorderen? Ga naar een plek waar je je goed voelt. Laat je adem stromen, in en uit. Houd niets vast. Laat nu op de uitademing je stem klinken en wordt weer stil. De inademing komt vanzelf terug. Ga een tijdje zo door. Daarna ga je door zonder op je ademhaling te letten. Laat de muziek die van binnen komt klinken. Alles mag, melodie, ritme, staccato, disharmonie en harmonie. Laat het komen en geniet van je muzikale compositie.

Categorieën: stemexpressie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *