Het voorjaar is er weer, de natuur ontwaakt! We hoeven er niets aan te doen. We mogen ons verwonderen, nieuwsgierig kijken, ruiken en luisteren. Er openbaart zich van alles. De zon lokt naar buiten. We zetten onze deuren open in huis en in onszelf en laten de frisse voorjaarslucht naar binnen. Een nieuwe verbinding ontstaat, binnen en buiten begroeten elkaar. Geniet van de prikkels, neem ze op en laat ze werken.


“Verandering is het begin van wijsheid” zei Socrates. Voor mij kan die spreuk nog iets omgewandeld worden in “verwondering” is het begin van wijsheid. Na ja dat is dan filosoferen, “denken over denken” en zo kom ik bij de maand van de filosofie in april.
Filosofie betekend; filo = liefde en sofie = wijsheid. De hele maand april vinden in Nederland en België activiteiten plaats in het kader van de filosofie. De activiteiten in Deventer tijdens deze maand zijn ingedeeld in praktische-, academische- en belevingsfilosofie. Kijk voor meer informatie http://filosoferenindeventer.nl.
Het thema van dit jaar is rust. Daaromheen kan je van alles bedenken.
Wat is rust, waar heb je rust nodig, waar krijg je rust van, is er überhaupt rust in deze tijd? Hoe staat rust met stilte in verbinding? Hoe klinkt rust?
Af en toe word ikzelf onrustig van denken over een onderwerp. Zeker als ik het in mijn eentje doe. Uitwisselen erover brengt meer rust. Voor mij komt de rust pas echt als ik mijn gedachten opschrijf, mijn fluit bespeel of mijn stem laat klinken. Mijn gedachten krijgen ruimte en kunnen als een rivier stromen of zich verdiepen zoals een meertje. Volgens mij begint rust in jezelf. Ben je persoonlijk rustig harmoniseer je makkelijker met rust en kan onrust om je heen je minder beïnvloeden. Een onrustige wereld met alles rustige mensen; kan dat? Ga daarover eens filosoferen met je vrienden of met je buren. Laat je me weten wat er is ontstaan?

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *