Waar zit het stuur?

Laatst stond ik op het station te wachten. De trein kwam binnen rijden. Een meisje naast mij vroeg aan haar moeder: “Waar zit het stuur?” De moeder gaf antwoord: “Het stuur zit voor.”

Ja, bij deze trein zat het “stuur” voor, de trein werd getrokken. Het kan ook zijn dat de trein wordt geduwd. Dat komt voor in Zwitserland als het erg stijl omhoog gaat. Af en toe wordt zelfs getrokken en geduwd.

En in ons leven? Worden we getrokken of geduwd of allebei? Waar zit ons stuur?

Je hebt een droom, je ziet wat, je wilt ergens naartoe. Dan word je getrokken, aangetrokken. Het werkt als een magneet. Of je ziet iets, je durft niet echt, je geeft jezelf een duwtje of iemand anders doet dat voor je. Het werkt als een draaideur, je wordt verder geduwd. Wat is prettiger, trekken of duwen? Is er een verschil?

Belangrijk is dat je een verbinding schept. Dat je stuur betrokken is bij het proces van trekken of duwen.  Als er geen verbinding is voelt het zo alsof de kleren te los zitten en er wind doorheen waait. Je kan niet goed uitmaken waar het trekken en duwen vandaan komt. En wat als je van alle kanten getrokken en geduwd wordt? Dat kan liefdevol zijn, helpend of dwingend. Hoe kan je dan je eigen beslissingen nemen, je stuur in de hand houden?

Blijf staan en concentreer je op je standpunt. Waar sta je, wat voel je, wat is je motivatie om iets te doen, waar ligt de aantrekkingskracht, waar je motor? Als je je door niets laat weerhouden, wat is dan je wens?

Dit is waarschijnlijk niet zo gemakkelijk te voelen. Tijdens het begeleiden van mensen ervaar ik iedere keer weer dat werken met de stem een mooie manier is mensen te helpen hun standpunt te herontdekken, kracht te verzamelen een beslissing te nemen en de eigen richting te vinden. Voelen waarom je bepaalde dingen wilt en andere niet, voelen wat je motivatie is en waarom je het leven leeft zoals het voor jou goed is. Je eigenheid aan de wereld toevoegen, stem geven aan wat je te zeggen hebt. Dat is een goede manier de weg te bepalen, standpunt in te nemen en verder te wandelen.

De weg is er, hoe je hem gaat kan je zelf bepalen. Laat je je trekken of duwen? Aantrekken of aanduwen? Een zetje geven om in beweging te komen? Verbind je met je stem laat hem klinken.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *